Nu de lente weer voor de deur staat, wil je er natuurlijk voor zorgen dat jouw tuin er prima bij ligt. Daarom is het tijd om jouw tuin weer aan te pakken. Tegenwoordig is het belangrijk om op een duurzame manier te werk te gaan en ervoor te zorgen dat jouw tuin zo duurzaam mogelijk wordt. Maar hoe pak je dit aan?
Een duurzame tuin draagt bij aan een beter milieu. Binnen jouw (toekomstige) tuin vind jij veel planten, dieren en insecten. Daarnaast zal jouw duurzame tuin weinig onderhoud nodig hebben. Wel is het belangrijk om natuurlijk de planten die in jouw tuin staan goed te verzorgen, de rest doen eigenlijk de dieren en insecten in jouw tuin. Daarnaast vermindert jouw duurzame tuin het CO2-gehalte in de lucht, dit omdat de planten en bomen het CO2 kunnen opnemen. Daarna zetten zij dit om in zuurstof. Al met al is een duurzame tuin goed voor zowel mens, dier en klimaat.
Binnen een duurzame tuin mag veel groen niet ontbreken. Je kunt er namelijk beter voor zorgen dat je meer planten en bomen in je tuin hebt dan bijvoorbeeld grind of tegels. Zoals net al werd benoemd zullen bomen en planten ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot in de lucht wordt omgezet in zuurstof. Daarnaast zullen de dieren en insecten jou erg dankbaar zijn, aangezien er in bomen en planten genoeg voedsel te vinden valt. Bovendien is een groene tuin natuurlijk een stuk koeler in de zomer, dan een tuin die vol ligt met tegels.
Zodra je ervoor kiest om een duurzame tuin te bouwen, zal je ook een stuk natuurinclusief moeten bouwen. Maar wat houdt natuurinclusief bouwen nou eigenlijk in? Natuurinclusief bouwen is het bouwen van een gebouw of een andere locatie die bijdragen aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarde, oftewel de dieren en insecten in jouw omgeving.
Wanneer jij ervoor kiest om jouw tuin duurzamer te maken is het dus belangrijk om natuurinclusief te bouwen. Op deze manier zorg jij ervoor dat de dieren en insecten zich kunnen nestelen in jouw tuin vol groen. Binnen een duurzame tuin is namelijk veel groen te vinden waardoor deze dieren goed kunnen vertoeven in jouw tuin. Daarnaast voorkom je op deze manier geen broedplaats kunnen vinden, maar dat jouw tuin juist als aantrekkelijk wordt gezien.
Om jouw tuin op een natuurinclusieve wijze te bouwen, kun je naast het planten van bomen en struiken bijvoorbeeld een gierzwaluwkast plaatsen in jouw tuin. Op deze manier zorg jij ervoor dat de gierzwaluwen zich snel weer thuis voelen en niet weg gaan of uitsterven uit jouw lokale omgeving.